Artiklar | Resor | Storstäder

Utforska Spanska trappan: En guide till Roms historiska sevärdheter

Spanska trappan, belägen i Rom, är en av stadens mest berömda sevärdheter. Ståtlig och fantastisk, den har blivit en symbol för italiensk elegans och skönhet och är ett måste för alla som besöker den italienska huvudstaden. I denna artikel kommer vi att utforska dess historia, arkitektur och betydelse, samt andra historiska platser nära trappan som inte bör missas.

Historien om Spanska trappan

Början på Spanska trappan sträcker sig till 1700-talet. Byggandet av trappan finansierades genom ett arv från den franska diplomaten Étienne Gueffier, som dog 1723 och lämnade en stor summa pengar för att bygga en trappa som skulle förbinda Piazza di Spagna nedanför med den franska kyrkan, Trinità dei Monti, ovanför.

Efter en internationell tävling valdes den italienska arkitekten Francesco de Sanctis design för trappan. Hans design ansågs vara den mest tidlösa, förena Piazza di Spagna och Trinità dei Monti kyrkan på ett flytande och naturligt sätt. Spanska trappan invigdes av Benedict XIV på Benedictus den heliga dagen 1958 och blev snart ett populärt mötesställe för både romare och turister.

Arkitekturen av Spanska trappan

Spanska trappan är inte bara känd för sin historia utan också för sin arkitektur. Trappan består av 135 steg och är den största trappan i Europa. Den är byggd i form av en pyramid och har en bred bas som smalnar av mot toppen.

Centralt i trappans design är de tre delarna, som symboliserar den Heliga Treenigheten. Varje del har en unik design, vilket ger trappan ett dynamiskt och varierat utseende. På toppen av trappan ligger Trinità dei Monti-kyrkan, som kröner trappan som en juvel på en krona.

Vad kan man göra vid Spanska trappan?

Det finns många saker att göra vid Spanska trappan. Till att börja med kan du bara sitta på trappstegen och titta på folk, ett populärt förflutet i Rom. Platsen är en favorit bland konstnärer och fotografer, så du kan bli tolkad av en gatukonstnär eller få en minnesvärd souvenir av ditt besök.

I närheten av Spanska trappan finns också många butiker och restauranger. Du kan njuta av en italiensk gelato från en av de närliggande glassbarerna, eller shoppa i några av de lyxiga butikerna i närheten. Piazza di Spagna, vid foten av trappan, är också hem för Barcaccia-fontänen, ett annat populärt fotomotiv.

Andra historiska platser nära Spanska trappan

Förutom Spanska trappan finns det även andra historiska platser som du kan besöka. Trinità dei Monti-kyrkan, som ligger på toppen av trappan, är en vacker kyrka som är väl värd ett besök. Dessutom ligger Keats-Shelley Memorial House i närheten, där den engelska poeten John Keats dog 1821.

Om du fortsätter uppåt från Spanska trappan hittar du Villa Medici, som idag är hem för den franska akademien i Rom. Denna vackra villa, med sina lummiga trädgårdar och fantastiska utsikt över Rom, är en perfekt plats för en trevlig promenad.

Totalt sett erbjuder området kring Spanska trappan en rikedom av historiska platser att utforska, vilket gör den till en värdefull del av varje resenärs besök i Rom. Oavsett om du är en historieälskare, arkitekturälskare eller bara någon som vill njuta av skönheten och charmen i denna fantastiska stad, kommer Spanska trappan inte att göra dig besviken.

Vanliga frågor

Vad är den bästa tiden på året att besöka Spanska trappan?

Spanska trappan kan besökas året runt, men på våren och sommaren när templen är i full blom är den särskilt vacker.

Är det tillåtet att sitta på Spanska trappan?

Nej, det är faktiskt förbjudet att sitta på trappan. Regeln infördes 2019 för att skydda detta viktiga kulturella landmärke.

Är Spanska trappan tillgänglig för rullstolar och barnvagnar?

Tyvärr är Spanska trappan inte särskilt tillgänglig för rullstolar och barnvagnar på grund av det stora antalet steg.

Finns det några restauranger nära Spanska trappan?

Ja, det finns flera restauranger och kaféer i närheten av Spanska trappan där du kan njuta av traditionell italiensk mat samt internationella rätter.

Är Spanska trappan gratis att besöka?

Ja, det kostar ingenting att besöka och njuta av Spanska trappan. Det är öppet för allmänheten dygnet runt.