Artiklar | Resor | Storstäder

Städerna på Kreta

Kreta är mer än bara en vacker ö i Medelhavet. Det är en plats full av historia, charm och otroligt vackra städer och byar. Från stora, livliga städer till pittoreska småbyar, varje plats har sin egen unika charm och karaktär. I den här artikeln tar vi en titt på några av de mest fascinerande städerna på Kreta.

Heraklion

Heraklion, Kretas huvudstad, är en dynamisk stad med en blandning av gammalt och nytt. Trots att det är den största staden på ön, har Heraklion kunnat behålla sin historiska atmosfär och charm. Även om staden är urban och modern, kan du fortfarande se spår av historiska boulevarder, moskéer och venetianska murar. För historiaälskare kan ett besök på Arkeologiska museet i Heraklion inte missas.

Chania

Chania är en annan av de mest välkända städerna på Kreta. Den har en rik historia och en blandning av olika kulturer som har påverkat dess arkitektur, traditioner och mat. Gamla stan i Chania är omgiven av det gamla venetianska väggarna och kännetecknas av smala stenbelagda gator, färgglada gamla hus och en massa tavernor, kaféer och butiker. Och så finns det den imponerande hamnen, med dess berömda venetianska fyr vid ingången.

Rethymnon

Rethymnon är en romantisk stad som kombinerar det bästa av båda världar: En pittoresk Gamla Stan med vackra medeltida byggnader och smala gränder, samt en levande modern stad med ett brett utbud av butiker, kaféer och restauranger. Don’t miss the Fortezza, a Venetian fortress that offers stunning views of the city and the sea.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos är ett populärt resmål för semesterfirare som söker en kombination av sol, sand och kultur. Staden ligger runt en vackert inramad hamn och erbjuder en unik blandning av sofistikerade boutiquer, kaféer och restauranger, samt fantastiska stränder.

Elounda

Elounda är en liten fiskeby som har utvecklats till en populär ort för lyxturism. Dock har den inte förlorat sin ursprungliga charm. Det är omgivet av otroliga landskap, inklusive Spinalonga, en liten ö som en gång i tiden var en lepra koloni, men nu är en populär turistattraktion.

Plaka

Strax norr om Elounda ligger den lilla byn Plaka. Plaka har förblivit relativt opåverkad av turism och erbjuder ett äkta inblick i det kretensiska livet. Du hittar traditionella tavernor, kaféer och butiker, samt fantastiska utsikter över havet och Spinalonga. Kreta är en ö full av kontraster. Det är platsen där gamla möter nya, där tradition möter modernitet och där lugn möter liv och rörelse. Oavsett om du letar efter historia, kultur, god mat eller bara vill njuta av den fantastiska atmosfären, kommer du säkert att hitta vad du söker i en av de underbara städerna på Kreta.

Vanliga frågor

 • Va kan man göra i Heraklion?

  Heraklion erbjuder många sevärdheter och aktiviteter. Du kan besöka den imponerande Knossos-palatsruinen, utforska den venetianska hamnen, eller njuta av shopping och mat i stadens centrum.

 • Hur tar man sig till Chania från Heraklion?

  Det finns flera alternativ för att resa från Heraklion till Chania, inklusive att ta en buss, hyra en bil eller ta en taxi. Den mest populära metoden är att ta en direktbuss som tar cirka 2 timmar.

 • Vilka stränder finns i Rethymnon?

  Rethymnon erbjuder flera fantastiska stränder att välja mellan, inklusive Episkopi Beach, Preveli Beach och Bali Beach. Alla dessa stränder erbjuder kristallklart vatten och en vacker omgivning.

 • Kan man ta en båt till Spinalonga?

  Ja, det finns båtturer som tar dig till Spinalonga från städer som Elounda och Plaka. Det är en unik upplevelse att besöka denna historiska ö och lära sig om dess fascinerande historia.

 • Finns det hotell i Elounda?

  Ja, Elounda har ett brett utbud av hotell och resorter som passar olika budgetar och preferenser. Du kan välja mellan lyxiga femstjärniga hotell eller mer prisvärda alternativ.