Artiklar | Resor

Res till Halkidiki!

Belägen i norra Grekland, lockar den vackra halvön Halkidiki med sin unika kombination av fantastiska stränder, rika historiska arv och pittoreska byar. Med tre utstickande landtungor som sträcker sig ut i det Egeiska havet, erbjuder Halkidiki en perfekt blandning av avkoppling och äventyr för alla typer av resenärer.

Oavsett om du vill utforska det klosterfyllda berget Athos, njuta av det kristallklara vattnet på Sithonia eller uppleva det livliga nattlivet på Kassandra, har Halkidiki något för alla. Följ med på en resa till denna dolda pärla och upptäck varför Halkidiki är en av Greklands mest förtrollande destinationer.

Resa till Halkidiki: Flyg eller tåg

Hur tar man sig till Halkidiki? För de flesta är det enklaste sättet att flyga. SAS erbjuder direktflyg från Stockholm till Thessaloniki för cirka 3 500 kr tur och retur. Om du letar efter ett förmånligare alternativ kan du hitta biljetter med mellanlandningar.

För tågresenärer finns direkttåg från Ljubljana, Wien och Budapest till Belgrad, där du kan ta ett dag- eller nattåg till Thessaloniki. Väl framme i Thessaloniki är det smidigt att ta sig vidare till Halkidiki med buss eller hyrbil.

Boendealternativ: Från budget till lyx

När det gäller boende i Halkidiki finns det något för alla budgetar. För den kostnadsmedvetna resenären finns det ett flertal olika budgetalternativ som är ett utmärkt val, med priser från cirka 600 kronor per natt.

Vill du ha ett mellanklassalternativ finns det många hotell och lägenhetskomplex tillgängliga i de flesta byar, med en kostnad på cirka 900 kronor per natt. För den som söker lyx finns det ett flertal femstjärniga hotellkomplex på Halkidikihalvön där en natt kostar omkring 3 500 kronor. Alla boendealternativ erbjuder en bra upplevelse.

Restauranger: Lokala specialiteter och internationella rätter

Restaurangerna i Halkidiki och Thessaloniki har mycket att erbjuda. I Thessaloniki rekommenderas Mourga, känd för sina fiskrätter. Full Tou Meze vid Petrakakitorget erbjuder autentiska grekiska rätter, medan Agioli på Nikis Avenue serverar medelhavsmat med magnifik utsikt över bukten.

I Halkidiki är Arsanas i byn Nikiti ett måste för fisk och vegetariska rätter. För en klassisk fiskrestaurang kan du besöka Lemoniadis i Ouranoupoli, som har serverat delikatesser sedan 1957.

Populära stränder i Halkidiki

Halkidiki har många fina stränder. Akra Glarokaros är välbesökt för sitt klara vatten och vita sand. Nära Eagles Palace Hotel hittar du också enastående stränder som erbjuder panoramautsikt över Toroneosbukten.

För att nå dessa stränder kan du boka privat transfer, ta en buss eller hyra en bil. Stränderna i Halkidiki är perfekta för både avkoppling och äventyr.

Resa runt: Privat transfer, buss eller hyrbil

När du väl är i Halkidiki finns flera sätt att ta sig runt. Privat transfer kan bokas vid önskmål för en bekväm och enkel resa. Bussar är ett välbesökt och prisvärt alternativ, med regelbundna avgångar från Thessaloniki till olika byar och stränder på Kassandra, Sithonia och Athos.

För den som vill ha full frihet att utforska området rekommenderas att hyra en bil, vilket kan göras direkt på flygplatsen i Thessaloniki.

Halkidiki: En minnesvärd destination

Sammanfattningsvis har Halkidiki något för alla. Oavsett om du föredrar att flyga eller ta tåget, finns det många sätt att ta sig dit.

Boendealternativen sträcker sig från budgetvänliga hotell till lyxiga resorter, och matutbudet inkluderar både lokala specialiteter och internationella rätter. De vackra stränderna och möjligheten att enkelt resa runt gör Halkidiki till en oförglömlig destination för din nästa semester.